Verbeter je relatie, begin bij jezelf

January 25, 2016

 

 

 

 

Het ligt aan de ander

Wanneer echtparen bij mij komen voor relatietherapie begin ik altijd met het in beeld brengen van de problemen. Partners wijzen vaak naar elkaar en zeggen bijvoorbeeld: "Hij belemmert mij het leven te leven dat ik wil leven." Of: "Door haar woon ik niet op de plek waar ik wil wonen." Het is voor mensen vaak een ontgoocheling dat de oplossing voor het probleem in hen zelf ligt en niet bij de ander.

 

Afspraak onder de douche

Toen manlief en ik besloten om zwanger te worden, betekende dat voor mij: stoppen met mijn danscarrière. Een danscarrière en een kind grootbrengen is moeilijk te combineren. Dansen vraagt 200% toewijding, veel trainen en veel van huis zijn. Ik weet nog goed dat we met mijn zwangere buikje onder de douche stonden en dat we afspraken: als er een mooi dansproject voorbij komt, dan gaan de deuren voor mij open. Dan zou manlief wat minder gaan werken en ruimte maken voor mij.

 

We hadden toch een afspraak?

Het moment diende zich aan dat ik mee kon doen aan een mooie dansvoorstelling. Dat betekende een paar maanden fulltime werken. Ik vroeg manlief of hij 1 project wilde afstoten en tijdelijk part time wilde gaan werken, zodat ik mij weer kon wijden aan mijn passie: dansen. Maar manlief zei: "Nee, ik wil die regie opdracht doen waar ik voor gevraagd ben." Ik was uit het veld geslagen! We hadden toch een afspraak? Maar in plaats van dit te zeggen, trok ik me terug. Ik zei: "Oké, dan doe ik het wel niet." En ik kwam er niet meer op terug.

 

Opofferen en doorgaan

Dit moment werd vergif voor onze relatie. Manlief reisde de wereld over om te acteren en als hij dan na 1 of 2 weken thuis kwam, trof hij een boze vrouw. Ik voelde me gevangen in mijn leven en gaf hem daarvan de schuld. Als hij weg was, werkte ik drie dagen in de week van 9.00 tot 17.00. Bracht de kinderen naar school en naar de opvang. Kolfde op mijn werk, zorgde voor verse fruit hapjes en gezonde maaltijden. Ik offerde me op voor alles en iedereen, kwam niet op voor mezelf en trok me meer en meer terug.

 

De sleutel van het probleem

Tijdens de relatietherapie die wij volgden kwam dit natuurlijk snel ter sprake. Manlief was het moment onder de douche al lang vergeten en dacht dat ik in goed overleg met hem, het dansproject niet had aangenomen. Vele jaren later werd mij duidelijk dat ik de schuldige was en niet hij! Ik had er op terug moeten komen. Ik had hem moeten vertellen hoe belangrijk het voor me was. Ik had met oplossingen moeten komen. Ik maakte de relatie ongelijkwaardig door in de slachtofferrol te stappen. Kortom de sleutel lag in mij zelf!

 

Verander je relatie, begin bij jezelf

Mocht je nu op het punt staan om afscheid te nemen van je relatie: kijk dan eens wat jij te doen hebt. Waarvan geef je je partner de schuld, wat eigenlijk bij jezelf ligt? Voel je je niet gezien door je partner? Laat jezelf zien! Neemt je partner teveel ruimte in en maak je je klein? Neem zelf meer ruimte in! Woon je op een plek waar je je niet fijn voelt? Zoek samen een plek waar je allebei graag wil wonen! Wees heel eerlijk naar jezelf toe. Verander eerst jezelf en kijk wat het teweeg brengt in je relatie. Je kunt altijd nog kiezen om weg te gaan.

Please reload

Recente blogs

August 27, 2015

Please reload

Archief
Please reload

Tags
Please reload

© 2020 by Annemarie Oerlemans

Foto's Bogi Bakker

Tekst Merel Lamboo

Tel: 06-42123893

EFT Relatietherapie Familieopstellingen Arnhem