Mijn moeder was haar tijd ver vooruit

September 24, 2015

 

27 mei 2015 was het eindelijk zover: de netwerkbijeenkomst voor intern cultuurcoördinatoren, leerkrachten en directeuren. Maanden had ik er naar toe geleefd, ik had geweldige inleiders gevraagd iets te vertellen over 21ste eeuwse vaardigheden. Én ik had al 50 aanmeldingen. Ik hoefde nog maar 1 ding te doen: mijn eigen presentatie voorbereiden.

 

Eind april werd mijn moeder plotseling ziek, de uitzaaiingen in haar lever, waar ze eerder geen last van had, speelden op. Volgens de artsen was dit het begin van het einde. De geplande reis naar Ibiza konden we nog net maken, maar daarna takelde mijn moeder razend snel af.

 

Op 26 mei had ik mijn presentatie willen voorbereiden, maar in plaats daarvan bracht ik mijn moeder die dag naar een hospice. Zonder een gelikt verhaal en een mooie prezi kwam ik op mijn eigen netwerkbijeenkomst aan. Met tranen in de ogen vertelde ik dat ik dat ik mij niet had kunnen voorbereiden, omdat mijn moeder stervende was. Maar dat ik in plaats daarvan graag iets over haar wilde vertellen.

 

Toen ik acht jaar was, gingen vader en moeder uit elkaar, iets wat voor die tijd nog niet zo gewoon was. Ik was de enige in mijn klas met gescheiden ouders. Mijn moeder ging naar de sociale academie en we gingen in de Kasbah wonen, woningen van de architect Piet Blom. Deze huizen stonden op palen en hij beoogde dat mensen woongroepen gingen vormen. We aten met een vegetarisch eetgroep, iets wat nu heel normaal is, maar in die tijd was het moeilijk om aan biologische producten te komen. Toen iedereen nog dacht dat seitan een nieuwe auto was, aten wij het al. Ook was het Biologische brood zo droog, dat ik op school de brokken brood en kaas bij elkaar moest puzzelen. Mijn moeder kwam op voor het milieu, we liepen mee in demonstraties tegen kernenergie en reden in een met andere mensen gedeelde deux chevaux. Ook was zij een feministe van het eerste uur, zij heeft er voor gezorgd dat vrouwen van mijn leeftijd zich kunnen ontwikkelen en werk en zorg met elkaar kunnen combineren.

 

21ste eeuwse vaardigheden

Mijn moeder wist altijd overal een oplossing voor te bedenken, zelfs voor zaken waar ze niets vanaf wist. Haar oplossend vermogen was groot en ze leerde ons hoe je je dit eigen moet maken door out of the box van alles te verzinnen.

Creativiteit stond bij haar hoog in het vaandel, we gingen naar muziek- en balletles, maar ook thuis ging de televisie uit en werd er gezongen en getekend. Televisie kijken remde de creativiteit volgens haar en ik kan het alleen maar met haar eens zijn.

Mediteren is nu helemaal in, maar wij deden het toen al. We moesten 3 keer per dag naar boven om de stilte in te gaan en denk maar niet dat wij dat altijd even leuk vonden. Nu weet ik dat we leerden ons open te stellen voor de wereld en in het hier en nu te zijn.

Mijn moeder leerde ons kritisch naar de omgeving te kijken. We gingen bijvoorbeeld mee naar Amsterdam en het Maliveld in Den Haag om te  demonstreren tegen kernenergie. Ook kwam ze op voor een lokale boer in de buurt, waar gif op het land was gevonden. Via vele rechtszaken werd deze zaak gewonnen en de man is haar eeuwig dankbaar, hij was zelfs op haar uitvaart.

Denk nu niet dat het alleen maar geitenwollen sokken gedoe was bij ons thuis, want mijn moeder had als één van de eerste Mac computers. Een heel groot beeldscherm met een grote bobbel er achter. Waar iedereen nog bang was voor computers en helemaal voor Apple, zag mijn moeder in hoe belangrijk was om mee te gaan in deze ontwikkeling en ons ook in te wijden in de wereld van de computer. Vanuit haar bedrijf schreef zij elke maand een nieuwsbrief, maar nu ik ze terug lees, waren het blogs! Ze schreef over gebeurtenissen uit haar dagelijks leven en gaf haar lezers handvatten hoe om te gaan met de moeilijkheden die je tegen komt in het leven.

 

Mijn moeder was haar tijd ver vooruit, ze leerde ons creatief, communicatief, onderzoekend, analytisch, leergierig, sociaal, constructief en kritisch te zijn. Ze leerde ons in de jaren 70/80 al wat we nu de 21ste eeuwse vaardigheden noemen.

 

Op 5 juni 2015 is mijn moeder naar het Licht gegaan. Ik ben dankbaar dat ze mijn moeder was en dat ze mij het leven heeft gegeven. Ik ben dankbaar voor alles wat ze mij geleerd heeft en zal verder gaan waar zij is gebleven.

Please reload

Recente blogs

August 27, 2015

Please reload

Archief
Please reload

Tags
Please reload

© 2020 by Annemarie Oerlemans

Foto's Bogi Bakker

Tekst Merel Lamboo

Tel: 06-42123893

EFT Relatietherapie Familieopstellingen Arnhem