Werkwijzen

In de relatietherapie en coaching maak ik gebruik van een aantal verschillende werkwijzen. Ik ben in al deze werkwijzen uitgebreid geschoold en ervaren. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende technieken die ik gebruik (en die je dus kunt verwachten) in mijn sessies. 

 

EFT

EFT staat voor Emotionally Focussed Therapy. Het is een vorm van relatietherapie, ontwikkeld door dr. Sue Johnson uit Canada. EFT is een effectieve manier om de verbinding tussen jou en je partner te herstellen. We onderzoeken hoe jullie op elkaar reageren, wat de trigger is van die reactie en in welk gedrag zich dat uit. Jullie kwetsbare emoties worden gebruikt als ingang om elkaar beter te leren begrijpen. 

 

We gaan actief op zoek naar zere plekken van vroeger: EFT gaat ervan uit dat je in je vroege jeugd overlevingsmechanismen hebt ontwikkeld die nu beïnvloeden hoe jij in je relatie staat. Door die overlevingsmechanismen te onderzoeken, krijg je ruimte voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar. We bouwen met behulp van EFT aan een veilige basis, waardoor moeilijke onderwerpen bespreekbaar worden. Samen nemen we jullie communicatie- en gedragspatronen onder de loep, kijken we naar jullie onderlinge verbinding en onderzoeken we behoeftes en verlangens. Op deze manier wordt de verbinding binnen jullie relatie hersteld. 

 

Het Bezoek

Het Bezoek is een bijzondere vorm van relatietherapie, ontwikkeld door relatietherapeute Hedy Schleifer. Het bezoek is een gesprek van hart tot hart. Dit gaat lang niet altijd vanzelf of gemakkelijk. Het Bezoek helpt je daarbij door gebruik te maken van 3 verbindende factoren:  
 

  1. The Space Between 

  2. De Brug

  3. De Ontmoeting

 

“The Space” is de onzichtbare tussenruimte tussen twee mensen, die wel goed voelbaar is. Je ‘vervuilt’ deze ruimte als het ware met gekibbel. Wanneer je je niet bewust bent van deze ruimte, is de kans groot dat je je niet veilig genoeg voelt om alles van jezelf te laten zien. Daarom gaan we in deze vorm van therapie ‘op bezoek’ in de wereld van de ander, door de brug over te gaan. Daar word je rondgeleid in de wereld van de ander en leer je de wereld te bekijken door zijn/haar ogen. Je leert de taal van de ander kennen, waardoor je elkaar beter leert begrijpen. Dit noemen we de ontmoeting. Door met je volledige aandacht aanwezig te zijn in de wereld van de ander en die te horen en te voelen, creëer je een zeer bijzondere verbinding. Deze vorm van therapie werkt overigens niet alleen voor liefdesrelaties, maar is ook leuk om een keer uit te proberen bij je kinderen, collega’s of welke andere vorm van relatie dan ook.  

Familieopstellingen & Systemisch werken

Familieopstellingen boeit door zijn effectiviteit en impact. Wat is het en hoe werkt het?

 

Familieopstellingen, ook wel genoemd systemisch werken, kun je doen als je vastloopt en niet goed snapt waarom dat gebeurt. Veel onbegrepen problemen uit ons leven hebben hun wortels in het systeem (gezin) waar we in zijn opgegroeid. Bij familieopstellingen gebruiken we een groep om uw situatie als een soort toneelspel in de ruimte neer te zetten.
Anders dan het woord doet vermoeden, werk jebij familieopstellingen niet met je eigen gezin of ouders maar met zogenaamde representanten. Deelnemers “spelen” dus als het ware mensen uit je gezin van herkomst, of vertegenwoordigen een issue (bijv. geldproblemen, depressie). En interessant genoeg, blijkt zo’n opstelling veel met je te doen. 

 

Familieopstellingen kan ook gedaan worden met playmobil, of papiertjes in de ruimte. Dat werkt ook krachtig, maar in een groep kunnen mensen je ook vertellen wat ze fysiek en emotioneel ervaren en dat element maakt de meerwaarde van het werken met een groep bijna onvervangbaar. Deze vorm van therapie geeft je snel inzichten over onderliggende patronen en hoe die je gedrag en dat van de mensen om je heen beïnvloeden, zodat je verder kunt.

 

Met wat voor soort vragen kun je bij mij terecht?

Je bent bij mij van harte welkom met een zakelijke of privé-vraag met als voorbeelden: 

 

●Jij  en je partner ervaren relatieproblemen en er is een onbegrepen blokkade;

●Je ervaart een blokkade in de seksualiteit;

●Je wordt boos of paniekerig als je partner/collega zich afstandelijk gedraagt;

●Je kunt zich niet binden;

●Je kunt maar niet beslissen of je bij je huidige partner of werkplek wilt blijven;

●Je laat steeds maar weer over je grenzen heengaan;

●Je hoofd en hart stemmen steeds maar niet overeen;

●Je hebt een verlieservaring (overlijden, faillissement, scheiding) gehad en kunt de draad weer moeilijk oppakken;

●Je probeert je gedrag zonder succes te veranderen;

●Je voelt je vaak down, onzeker, angstig en je begrijpt niet goed waarom;

●Je hebt het gevoel dat het leven blijft stilstaan;

●Je hebt een slechte band heeft met een of beide ouders, broers of zussen, andere familieleden of een (zakelijke) partner staat je levensgeluk in de weg;

●Je bent opgegroeid of leeft met een afwezige ouder waardoor je je moeilijk bindt;

●Je bent allergisch voor autoritaire reacties van mensen;

●Je voelt je (te) verantwoordelijk voor mensen (partner, collega’s, ouders); 

●Je worstelt met een verslaving (porno, drank, drugs) en je kunt maar geen doorbraak hierin krijgen;

●Je wilt “iets anders” (bijvoorbeeld carrièreswitch) en het lukt maar niet om dat wat je in de weg staat te overwinnen.

 

Andere levensvragen of thema’s die je in een nieuw daglicht wilt stellen zijn uiteraard ook van harte welkom. 

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Als je je vraag hebt verwoord bijvoorbeeld een slechte band met je partner, worden representanten opgesteld door een plek in te nemen in de ruimte. De afstand waarmee ze ten opzichte van elkaar staan of de manier waarop ze staan, geeft al snel inzicht in de dynamiek van het conflict of issue. De personen die worden opgesteld beleven fysiek en emotioneel wat er gebeurt. Hierdoor worden er allerlei dynamieken en patronen zichtbaar en voelbaar. 

Tijdens opstellingen ontdek je dat familieopstellingen werkt met de diepere laag in jezelf en dat maakt het zo bijzonder. We noemen dat de taal van de ziel. 

Zo kun je ontdekken dat een conflict met je partner veel weg heeft van een problematische relatie met je vader of moeder. Dit wordt niet alleen erg inzichtelijk met familieopstellingen, maar er zijn ook diverse rituelen waarmee je tot een oplossing kunt komen (ook al zijn je vader of moeder niet aanwezig). 

Door de inzichten die je van de representanten terugkrijgt, leer je anders kijken naar een conflict of probleem. Daardoor zul je beter in staat zijn om gedrag te veranderen.

Tijdens een opstelling kan er ook alsnog zaken naar personen (representanten) worden uitgesproken en verwerkt. Daar helpen slimme strategieën in om dat te bereiken. De opsteller helpt met dat proces van verwerken. Je zult ervaren dat dergelijke manieren van zeggen en doen, een emotioneel helend effect hebben. Deelnemers zeggen altijd dat ze niet alleen een nieuwe kijk op hun vraagstuk hebben gekregen, maar dat er ook ruimte is ontstaan voor verandering.

 

Aanmelding

Voorafgaand aan een opstelling heb je contact met mij. Je krijgt van tevoren een formulier toegezonden over je systeem van herkomst. Ik help je desgewenst met het formuleren van een heldere vraag. Want hoe duidelijker je vraag is, des te effectiever kan ik jou met de opstellingen helpen.

Representanten

Voor de opstellingsdagen zijn representanten zeer waardevol - en daarom altijd welkom. Als representant speel je een rol in de opstelling van een ander, waarmee je waardevolle informatie geeft. Je hoeft hier niets voor te kunnen of te weten over de rol die je speelt. Je kunt anderen enorm helpen door representant te zijn in hun systeem. Daarnaast kan het zien van of het staan in de opstelling van een ander jou ook informatie geven over je eigen patronen en systeem. Je leert dus ook als je zelf geen vraag inbrengt! 

Brainspotting

Brainspotting is een revolutionaire methode om blokkades op te lossen, ontwikkeld door dr. David Grand. Hij gebruikte het in eerste instantie op topsporters beter te laten presteren, maar kwam er later achter dat zijn methode ook bijzonder effectief is bij het verwerken van lichamelijke en emotionele pijn, blokkades, trauma en depressie. 

 

Een brainspot komt overeen met de oogpositie die verbonden is met de plek in je hersenen waar de blokkade zich bevindt. David Grand zegt: “Waar je naar kijkt, is hoe je je voelt.”  Brainspotting gaat uit van het lichaams potentieel om zichzelf te helen. Door deze methode toe te passen komt de zelfregulatie weer op gang, waardoor je kunt ontspannen. Hierdoor word je creatiever, kom je vrij van trauma’s en kun je een hoop emotionele en lichamelijke klachten oplossen. 

© 2020 by Annemarie Oerlemans

Foto's Bogi Bakker

Tekst Merel Lamboo

Tel: 06-42123893

EFT Relatietherapie Familieopstellingen Arnhem